DJ2BE helemaal terug na inbraak: ‘Alles valt nu eindelijk op zijn plaats’

DJ2BE helemaal terug na inbraak

Klein begonnen in een kamer, hard gevallen door een brutale inbraak en fris opgestaan in een gloednieuwe studio. Na bewogen jaren is DJ2BE de dj-school die ze wil zijn.

Na bewogen jaren is DJ2BE de dj-school die ze wil zijn. Zoef. De kelderdeur van Bink36 in Den Haag zwaait open. Leren banken, witte geluidspanelen en de grote glimlach van eigenaar Dominique van der Bas (36). Hij kan niet wachten om zijn vernieuwde dj-school te laten zien. ,,Alles valt eindelijk op zijn plaats. Ik geloof het haast niet.”

Alleen de naam in koeienletters naast de toegangsdeur is al groter dan de ruimte waar het avontuur in 2013 begint. In hetzelfde gebouw, maar dan in één kamer, richt dj en producer Cem Araci DJ2BE op. Hij wil amateurs en professionals leren luisteren, sorteren, produceren en mixen.

Een serieus project dat uitgroeit tot een bedrijf en inmiddels is overgenomen door Van der Bas, die zichzelf absoluut geen baas wil noemen. Bij zijn werk wordt hij onder meer ondersteund door bekende producers als Ibranovski en Badd Dimes.

De toekomst ziet er rooskleuring uit. Tot de inbraak eind vorig jaar. Twee mannen forceren de deur van de studio en laden voor meer dan 7000 euro aan draai- en mixapparatuur in. Zonder kan de school helemaal niets. Noodgedwongen moeten ze een paar weken dicht.

Kapot

Van der Bas weet niet waar hij het zoeken moet. De grijpgrage handen van anderen maken zijn zorgvuldig opgebouwde bedrijf in één avond kapot. Inbraakschade. Geen spullen. Geen lessen. Even wil hij stoppen. ,,Bij de gedachte aan teleurgestelde cursisten zette ik tóch door.”

Vanaf dát moment maakt alle pech plaats voor geluk. ,,Onze leverancier matste ons met korting op apparatuur, vrienden leenden geld en de akoestische panelen kocht ik voor een goede prijs van een andere school.” Hij glundert. ,,Panelen van Jan Morel! Dat is de man die de studio van Martin Garrix heeft ingericht.”

DJ2BE herstelt niet alleen, maar breidt zelfs uit. Het bedrijf verhuist van één kamer in Bink36 naar een volledige studio in de kelder. Met een producerkamer, aparte dj-studio en ontvangstruimte. ,,Die laatste is zo groot dat we die nog op kunnen splitsen”, denkt Van der Bas.

Uit de producerskamer achter hem klinkt pianomuziek. ,,Dat is Rangels hok”, grapt hij, terwijl de 18-jarige Rangel Silaev zichzelf voorstelt. De jongste docent van DJ2BE wordt geflankeerd door drie beeldschermen, twee keyboards en een elektrische gitaar.

Silaev gold op zijn veertiende al als getalenteerd pianist. Hij trok in bij een gastgezin om lessen te volgen aan het Conservatorium in Den Haag. ,,Het tv-programma Alles voor je Kind volgde mijn progressie”, vertelt Silaev. ,,Toen ik in Den Haag kwam begon ik hier met lessen. Ik had nog geen idee van de productie van elektronische muziek, maar was wel fanatiek.”

Pianoles

Zijn komst bij de dj-school blijkt voorbestemd. DJ2BE-docenten en producers Badd Dimes en Ibranovski vragen Van der Bas om een pianoleraar; piano spelen zou cursisten helpen tijdens hun producerles. Van der Bas: ,,Toen heb ik Silaev gevraagd. Nu geeft hij ook producerles.”

Veel mensen denken bij producers en dj’s aan privéjets, roem en bakken met geld. ,,Wij laten cursisten zien dat de werkelijkheid anders is”, lacht Van der Bas. ,,Draaien op een feest vergt enorme voorbereiding. Ontelbare platen beluisteren, sorteren en dan heb ik het nog niet eens over de techniek.”

Binnen het vernieuwde DJ2BE leert hij jong en oud de gouden regels van een goede mix. Rangel Silaev, Badd Dimes en Ibranovski geven producerlessen en daar komt hardstyle-specialist dj Crosby straks bij. ,,Plus nog zes andere leraren. Voor elke stijl en techniek een lesprogramma en een gespecialiseerde docent.”

Van der Bas vervolgt de rondleiding naar de dj-ruimte en neemt plaats achter de draaitafel van drie meter breed. Een veelvoud aan lichtgevende knoppen en schuifjes komen je tegemoet. Achter hem hangen professionele spots die mee knipperen op de beat. ,,Het is echt supergaaf geworden.”

Masterclass

Ook grote namen uit de industrie zijn enthousiast. Vanaf komend jaar geven zij masterclasses. ,,Denk aan artiesten als Billy the Kit”, zegt Van der Bas, die feesten geeft en ook als dj draait. ,,Dj’s en producers doen graag wat terug. Ze willen hun kennis doorgeven aan de nieuwe generatie. Daarnaast wil ik cursisten die zichzelf goed ontwikkelen tijdens mijn eigen feesten een podium bieden.”

Als je opvalt dan kan je carrière hard gaan, weet ook de 16-jarige Chelsea Stemms, die door de docenten van DJ2BE wordt begeleid. Ze is net begonnen aan de Herman Brood Academie, een mbo-opleiding voor muzikaal talent in Utrecht, en draait nu al volop in Nederland en het buitenland.

De leraren van de dj- en producerschool helpen haar bij de voorbereiding. Van der Bas: ,,Hoe zet je jezelf in de markt? Wat voor apparatuur heb je in de club waar je draait? Wat voor tarief spreek je af? Misschien wil je wel een paar gratis drankjes of wat plekken voor vrienden op de gastenlijst. Dat zijn allemaal zaken die geregeld moeten worden.”

Wat je ambities ook zijn, cursisten moeten vooral plezier hebben, vinden Silaev en Van der Bas. Daarbij denken ze allebei aan een 13-jarige leerling, die door zijn ouders op dj- en producerles werd gedaan omdat hij te veel buiten hing.

,,Nu produceert hij twee uur met Silaev en stuitert hij zonder problemen door naar mijn dj-les”, vertelt Van der Bas. ,,Thuis duikt hij meteen achter zijn laptop om eigen muziek te maken. Inmiddels zijn de ouders bezorgd dat hij door zijn enthousiasme te weinig buiten komt.”

Stuur een bericht
Verzenden via WhatsApp